Bijeenkomsten

Geld verdienen met jezelf - 11 Gouden Regels voor SuccesOndernemende duizendpoot Tony de Bree (o.a. digitale trendwatcher, spreker, trainer en schrijver) bundelde zijn ervaringen en schreef het boek ‘Geld verdienen met jezelf’. Een hart onder de riem voor iedereen die voor zichzelf begint.


In hoofdstuk 5 van ‘Geld verdienen met jezelf’ deelt hij een aantal gouden regels voor succes met je bedrijf. Deze Elf Gouden Regels zijn gebaseerd op zijn eigen ervaringen, maar vooral ook op de ervaringen en lessen van duizenden grote en kleine zelfstandige ondernemers in de afgelopen veertig jaar.1. Start met je onderneming, ook al heb je weinig geld

Je leest en hoort overal hoe moeilijk het zou zijn om in Nederland je eigen bedrijf te beginnen. Voor sommige dingen is dat soms wel zo. Maar je hebt in de meeste gevallen gewoon niet veel geld nodig om je eigen bedrijf te starten als je het slim aanpakt. Je kunt bijvoorbeeld online snel beginnen zonder dat je veel startkapitaal nodig hebt.


2. Kijk goed om je heen: alles wat je nodig hebt heb je al

Succesvolle ondernemers begrijpen dat je eigenlijk alles wat je nodig hebt om succesvol te ondernemen al tot je beschikking hebt. Denk aan alle kennis en ervaring van de mensen om je heen en de hulpmiddelen die je thuis al hebt en wat je zelf allemaal kunt en weet. Als je al die kennis en ervaring optelt bij de ongelooflijke dingen die je kunt doen met apparatuur die je in elk gezin tegenwoordig aantreft, zoals smartphones, tablets, mobiel internet en slimme tv’s, dan heb je als beginnende ondernemer eigenlijk alles om je heen wat je nodig hebt om van je onderneming een succes te maken.


3. Denk bij alles wat je doet aan de behoeften van je klanten

Ik ben in de loop der jaren veel succesvolle ondernemers tegengekomen. Sommigen stonden aan het hoofd van grote multinationals, anderen waren eigenaar van succesvolle start-ups en weer anderen verdienen via het netwerkmodel van internationale micro-ondernemingen heel veel geld online. Wat die mensen allemaal gemeen hebben? Ze zijn succesvol omdat ze voortdurend in dialoog met hun klanten zijn en omdat zich goed in kunnen leven in de persoon en het leven van die klanten. Ze weten wat de behoeften van hun klanten zijn.


4. Vermijdt de massa en ga je eigen weg

Een van de meest belangrijke lessen die ik heb geleerd is dat het goed is om regelmatig even aan de zijlijn te gaan staan en om je heen te kijken. Of dat nu binnen een grote organisatie is of als je zelfstandig ondernemer bent. Veel mensen die binnen een grote organisatie werken zijn geneigd om zich aan te sluiten bij de meerderheid. En dezelfde fout begaan veel startende ondernemers: ze gedragen zich als een soort kuddedier. Succesvolle ondernemers begrijpen dat ze zich moeten onderscheiden van anderen om succesvol te kunnen zijn. Ze bespreken kansrijke ideeën met gelijkgestemden en werken die snel uit samen met hun medewerkers en partners.


5. Stuur op cashflows, niet op budgetten

Succesvolle ondernemers sturen op cashflow en niet op budgeten. Ze houden de kasstromen nauwlettend in de gaten en zien dus al in een vroeg stadium als de inkomsten aan het afnemen zijn. Wat ze dan doen is kijken hoe ze die inkomsten kunnen vergroten, in combinatie met hoe ze op allerlei manieren slim de kosten kunnen verlagen. Als je slim op cashflow stuurt, zie je op tijd wanneer een of meer stromen aan het opdrogen zijn en besteed je voldoende tijd om nieuwe bronnen te vinden en aan te boren.

6. Zorg voor drie tot vier inkomstenstromen tegelijk

Veel mensen maken de fout om te afhankelijk te zijn van de inkomsten uit een vaste baan, van een bepaald product of van een bepaalde dienst met een of hooguit twee grote klanten. Als de inkomsten dan om de een of andere reden opdrogen, heb je een acuut probleem. Daarom is mijn advies altijd: zorg voor minimaal drie of vier verschillende bronnen van inkomsten naast elkaar en kijk tegelijk naar hoe je misschien andere, nieuwe inkomstenbronnen kunt aanboren.


7. Doe waar je goed in bent en laat de rest aan anderen over

Als je goed naar succesvolle ondernemers kijkt, dan hebben die eigenlijk allemaal gemeen dat ze precies weten waar ze echt goed in zijn, dat ze goed zijn in het aantrekken van goede mensen en dat ze alle andere dingen gewoon aan anderen overlaten. Als je weet waar je goed in bent in de ogen van anderen en daar kun je je ook concreet mee onderscheiden, beperk je daar dan ook gewoon toe en laat de rest aan andere mensen in je buurt of waar dan ook over. Door b.v. dingen uit te besteden.


8. Permanent om- en bijscholen is belangrijker dan diploma’s

De wereld om ons heen verandert heel snel, maar het goede nieuws is dat veel dingen ook hetzelfde blijven. Als je echt een succesvolle ondernemer wilt worden en blijven moet je iedere dag tijd besteden om jezelf om- en bij te scholen. En dan vooral in de vakgebieden die te maken hebben met je kernactiviteiten of met nieuwe dingen die je wilt gaan ondernemen. Zorg er ook voor dat je een mentor hebt of een persoonlijke business coach, die je kunt vertrouwen en om advies kunt vragen. Dat kan een vriend of vriendin zijn of iemand die je op de een of andere manier daarvoor ‘betaalt.’

9. Je belangrijkste ‘product’ ben jezelf

Een van de belangrijkste dingen waar je aan moet denken in onze verbonden wereld is dat iedereen altijd heel snel dingen te weten komt, zeker online via sociale media. Dat betekent dat je je dus moet realiseren dat je reputatie, je merk en je geloofwaardigheid je belangrijkste troeven zijn als ondernemer. De conclusie is simpel: wees vooral jezelf en weest altijd integer, betrouwbaar en transparant. Je belangrijkste ‘product’ ben je zelf.


10. Timing is alles

Dingen veranderen heel snel en het ene product of de ene dienst is nog niet op de markt of het volgende is al weer beschikbaar. Het aantal variaties is enorm en de klant heeft steeds meer keuzemogelijkheden. De beste manier om je timing zo goed mogelijk aan te laten sluiten op wat je klanten willen en nodig hebben is door goed naar ze te luisteren en het ze gewoon te vragen. ‘Just ask them’!


11. Let op waar je je geld, tijd en energie aan uitgeeft

Een van de belangrijkste voorwaarden voor succesvol ondernemen is dat je voortdurend kijkt naar waar je je geld, tijd en energie aan uitgeeft. Het is verstandig om zo snel mogelijk een overzicht te maken van waar je geld op dit moment aan uitgeeft. Over het algemeen geven mensen met een vaste baan met een bepaald inkomen vaak gemakkelijk geld uit en weten ze vaak niet dat ze op heel erg veel verschillende manieren slim kosten kunnen besparen op hun vaste kosten en op allerlei andere dingen.


Als je naar www.geldverdienenmetjezelf.nl gaat, kun je daar een aantal van die tips op de website zien. Je kunt ook in het gratis E-Boek ‘Kosten besparen met jezelf’ nog veel meer tips vinden als je het ‘Geld verdienen met jezelf’ hebt aangeschaft.


‘Geld verdienen met jezelf’ is te verkrijgen als:

paperback - https://partnerprogramma.bol.com/click/click?p=1&s=31847&t=p&pid=9200000031289163&f=PDL&name=sinterklaas

ebook - https://partnerprogramma.bol.com/click/click?p=1&s=31847&t=p&pid=9200000036311933&f=PDL&name=sinterklaas

Reviews: http://www.geldverdienenmetjezelf.nl/category/reviews/

Facebook: https://www.facebook.com/geldverdienenmetjezelf/ Linkedin: http://www.linkedin.com/in/tonydebree


Wil je meer weten en met Tony aan de slag?

Kom dan naar de volgende bijeenkomst op 5 februari.

Aanmelden https://www.starterscaferotterdam.nl/

Recente blogposts

Starterscafé Rotterdam is mede mogelijk gemaakt door  

Starterscafé Rotterdam is mede mogelijk gemaakt door  

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon

Centrale Bibliotheek, ingang theater

Hoogstraat 110   3011 PV Rotterdam

info@starterscaferotterdam.nl

© 2020 Starterscafé Rotterdam