Ondernemen is leren - de 5 valkuilen van een ondernemer

Bijgewerkt: 13 feb 2018Starterscafé Rotterdam in gesprek met ondernemer Stijn van Leeuwen.

Zijn. Doen. Hebben.


De oude economie begint met hebben. Ik wil euro’s hebben, wat moet ik daarvoor doen, dan kan ik iemand zijn.


Veel professionals zitten in het doen, ik ben wat ik doe. Als iemand je werkt niet mooi vindt wordt dat meteen vertaald in kritiek op de persoon. Nee, ik vind jou een prima persoon maar ik ben het niet eens met je werk. Dat onderscheid moet je kunnen maken.


Het mooiste is te werken vanuit wie ben je, wat is je passie en wat wil je gaan doen? Vanuit je zijn gaan doen, en dat hebben dat komt wel een keer. Maar dat maakt je natuurlijk niet meteen een succesvol ondernemer. Je hebt toch een hoop shit te baggeren voordat je succesvol kunt zijn. Extreme uren maken, afgeblaft worden, opdrachtgevers die je bedonderen. Ondernemen is leren.


De eerste valkuil voor ondernemers zit hem in competenties. Als je begint ben je vaak onbewust onbekwaam, je weet nog niet wat je niet kunt. Als het goed is ontwikkel je via bewust onbekwaam en bewust bekwaam naar onbewust bekwaam (denk maar aan leren autorijden).

Weet waar je goed in bent en waarin niet. Ontwikkel jezelf en zorg dat iemand anders de taken overneemt die jij niet goed kunt. Ga samenwerken!


De tweede valkuil gaat over vertrouwen. Gebrek aan vertrouwen. Dat is gestoeld op eerdere ervaringen. Maar je moet blijven vertrouwen. Jezelf blijven vertrouwen, je omgeving, ook als het 10 keer mislukt. Je leert namelijk, je leert over anderen en waar je zelf hebt gefaald en je gaat weer verder.


De grootste valkuil ben je zelf. 'Nee dat overkomt mij niet. Ik krijg geen burnout als ik 100 uur per week werk. Nee mijn relatie is goed, die kan die 100 uur per week wel hebben'. Nou, think again.

Focus. Stel prioriteiten. En stel ze weer bij.


Waar je als ondernemer tegen moet kunnen is dat je altijd achter de feiten aanloopt. Je moet continu bijstellen. Trap nooit in de valkuil 'ik weet het nu wel' want dan ga je geheid op je bek. Ondernemen is leren en vooral blijven leren.


De meeste zzp-ers die beginnen zijn nog geen ondernemer. Toen ik begon vond ik mezelf geen ondernemer. Ik wist dat ik waarde had op de markt maar dat maakt iemand nog geen ondernemer. Tot mijn verassing ben ik dat gaandeweg geworden. Ik heb alle fouten gemaakt die er zijn. Door niet op te geven en te blijven leren ontwikkel ik mezelf. Elke dag weer.


Persoonlijke groei in het ondernemer zijn. Wanneer is dat dan af?

Nooit.
STIJN VAN LEEUWEN is in 2006 gestart met Rotterdam Engineering. Stijn en zijn team begeleiden start-ups in Rotterdam. Momenteel bouwen ze met drie bedrijven aan groei: Ingenieurs op zuid, ICON Engineering en Spirit-of-Rotterdam. Daarnaast begeleiden ze kleine start ups met hun Ondernemershuis-op-Zuid.


Tekst: Poësis kunst & schrijfwerk

166 keer bekeken

Starterscafé Rotterdam is mede mogelijk gemaakt door  

Starterscafé Rotterdam is mede mogelijk gemaakt door  

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon

Centrale Bibliotheek, ingang theater

Hoogstraat 110   3011 PV Rotterdam

info@starterscaferotterdam.nl

© 2020 Starterscafé Rotterdam